• 100% Norsk nettbutikk

Erter, bønner og bondebønner

– enkle å dyrke og veldig gode å spise

Erter, bønner og bondebønner

Det er flere gode grunner til å dyrke erter, bønner og bondebønner.

  • Det er ganske enkelt å lykkes
  • Plantene krever ikke alt for mye stell
  • Vi kan få stor avling på relativt liten plass
  • Belgvekster smaker godt og er veldig sunne
  • Plantene er vakre og fargerike
  • Erter, bønner og bondebønner gir næring til andre planter og forbedrer jorda
  • Belgvekster egner seg til frysing, hermetisering og tørking

Så frø og plante ut erter, bønner og bondebønner

Det finnes mange ulike sorter erter og bønner. Tenk gjennom hva du vil dyrke. Høye sorter? Lave sorter? Grønne? Lilla? Sukkererter? Margerter? Brekkbønner? Tørkebønner (frøbønner)? Bondebønner (hestebønner) med lilla eller hvite blomster?

Erter, bønner og bondebønner kan sås direkte, eller forkultiveres. Eller ja, takk – begge deler. Jeg forkultiverer og jeg sår direkte. Sneglene elsker de små spirene. Derfor er det fint å forkultivere. Plantene har en viss størrelse når de settes ut på vokseplassen og sjansen for angrep fra sneglene blir mindre. I tillegg kan vi få en litt tidligere avling enn ved å så direkte.

Det anbefales at frøene legges i bløt et døgn før såing, det fremskynder prosessen noe, men det er ikke nødvendig. Jeg sår frøene i doruller, pluggbrett eller små potter (5×5 cm), litt avhengig av hva jeg har for hånden. Doruller er veldig praktisk. Papprullen med planten settes i jorda og på den måten blir ikke røttene forstyrret.

Jeg sår to frø i hver celle, potte, rull – og slik blir de også satt ned i jorda, to og to. Erter og bønner sår jeg ganske tett. Ertene får kanskje bare 5-6 cm å boltre seg på, mens bønner bevilges litt mer. 12 cm? Bondebønnene bør ha en avstand på minst 15 cm. Dette med avstand mellom planter i grønnsakhagen er både interessant og kanskje litt frustrerende. En ting er det som står på frøpakken, men folk lykkes med veldig forskjellig avstand mellom plantene, og kan dokumentere suksess. Så egentlig er det bare å prøve seg frem og få erfaring.

Det er mulig å tynne underveis også, om det skulle bli for trangt. Eller plante nytt om det finnes ekstra plass. Belgvekstene vi snakker om her, liker lett og porøs jord. Og mye sol. Når vi snakker om full sol i hagen, og når det er bilde av en full sol på frøpakken, så regnes 6 timer sol i løpet av dagen som full sol – så la deg ikke skremme om det er en del skygge på vokseplassen.

Erter og bondebønner (de er i slekt) tåler litt kulde, så disse sår jeg først. Enten jeg forkultiverer eller sår direkte. Erter synes 8 grader i jorda er helt greit, og de tåler lavere også. Bondebønner fikser fint 5 grader og skulle gradestokken gå helt ned mot null, kan det likevel gå bra.

Bønner, derimot, må ha det varmt med en gang, så pass på at jordtemperaturen er minimum 12 grader, helst 14 –15. Hvis det er for kaldt, spirer frøene veldig langsomt og i verste fall – de råtner og det er jo ikke noe gøy. Skaff deg et jordtermometer.

Morsomt og nyttig både i jorda og i kompostbingen. Jeg opplevde nattefrost for noen år siden, etter at jeg hadde plantet ut bondebønnene, som var rundt 10 cm høye. Jeg sov ikke den natten, men flakset rundt i badekåpe og støvler mens jeg skjermet bondebøndene mot kulda med flis og ulltepper. Bondebønnene klarte seg fint, men jeg er ikke sikker på om de hadde klart seg hvis jeg ikke hadde dekket dem til.

Erter, bønner og bondebønner har høy spireprosent. Jeg har ingen faglig begrunnelse å støtte meg til, men det er min erfaring. De spirer og vokser raskt og de holder seg er frodige og friske i grønnfargen stort sett hele sesongen.

Erter, bønner og bondebønner
Erter, bønner og bondebønner

Erteplantene venter på å bli plantet ut. Følg med på værmeldingen og sjekk når siste frostnatt forventes i ditt distrikt. Uansett: ha fiberduken klar! Den har reddet mange små planter.

Samplanting

Bondebønnene henter nitrogen fra luften og hjelper plantene rundt. De egner seg derfor til samplanting med for eksempel potet. Det skal jeg prøve snart. Jeg skal sette tidlig potet og bondebønner i samme bed eller pallekarm. Bønner, mais og squash (eller gresskar) passer godt sammen.

Bønnene tilfører nitrogen til de andre, maisen gir støtte til bønnene (om de ikke er av den høyeste sorten, da trenger de noe støtte i tillegg) og squashplanten sørger for godt jorddekke og passer på fuktighet og at ugress holdes nede. Denne samplantingen har fått navnet “Tre søstre” og stammer visstnok fra Mellom- Amerika.

Stell, gjødsel og plantestøtte

Erter, bønner og bondebønner krever ikke så mye stell. De ordner det meste selv, også gjødsel. Plantene fanger opp nitrogen til glede for seg selv og eventuelle naboer. Noe gjødsel bør likevel tilføres i løpet av sesongen. Neslevann er fint. Legg brennesle i vann under lokk et par uker. Rør av og til. Dette er en gjæringsprosess og kan lukte ganske sterkt, men lukten forsvinner fort. Etter et par uker, tynnes neslevannet med vann i forholdet 1-10 og brukes som et næringsrikt gjødselvann.

Det er selvsagt også et stort utvalg organisk gjødsel å få kjøpt. Man må jo ikke gjøre alt selv! Når plantene har vokst seg til, bruker jeg gress eller løv som jorddekke. Da tilføres også næring. Jorddekke er også fint for å holde ugress nede og holde jorda fuktig. Meitemarken trives med tilførsel av gress.

Erter og bønner må ha noe å klatre mot eller støtte seg til. Det finnes ertesorter som blir 40-50 cm høye og de som blir 2 meter og mer enn det. Det finnes buskbønner, middels høye bønneplanter og de som blir 2 meter pluss!

Min erfaring er at de fleste typer erter og bønner krever en slags form for støtte. Her er det mange muligheter. Du kan bruke hønsenetting sammen med noen bambusstenger, espalier i tre, bambus eller metall, netting i jute eller en kombinasjon av noe av dette. Du kan lage eller kjøpe. Erter og bønner kan vokse åpent eller opp mot en vegg.

Bondebønnene blir 70-90 cm og trenger i utgangspunktet ikke støtte fordi stammen (eller stilken?) er nokså kraftig, men jeg har opplevd planter som trenger støtte når de blir tunge. Det løser jeg enkelt ved å være etterpåklok og stikke noen støttepinner i jorden der det trengs. Her er noen eksempler på plantestøtte fra min hage:

Erter, bønner og bondebønner
Erter, bønner og bondebønner

Bønnestativet står klart i påvente av varme. Det er noen meter lengre enn det du ser på bildet. Stokker og bambus. Festet med hampetau. Alle seksjonene er forskjellige, både i høyde og utforming av espalieret. Selve kassen er bare 50 cm bred. For et par år siden la jeg papp på plenen, laget rammeverket og fylte opp med organisk materiale (løv og planterester), jord og kompost. Dette bedet gir enorme mengder bønner.

Sykdom og skadedyr

Erter, bønner og bondebønner kan selvsagt  bli utsatt forulike typer angrep. Jeg har knapt opplevd sykdomstegn hos bønner og bondebønner, mens ertebladene kan bli misfarget og det kan være larver i belgene. Sånn er det. Man får forebygge så godt man kan med god jord og luft mellom plantene. I min hage har jeg noen fiender, dessverre. Det er snegler (alle typer) og rådyr.

Sneglene forfølger jeg med saks og feller. Rådyrene prøver jeg å skremme, men de bryr seg ikke. De er nokså tamme. Sneglene dukker opp tidlig på våren og forsyner seg grådig. De første sneglene er vanskelig å få øye på, de er bittesmå. Men går du på jakt, så finner du dem. Under plankebiter og stein.

Tips: legg ut noen plankebiter et par steder i hagen, helst vasstrukne med litt jord. Når du går morgenrunden, løfter du på plankebiten og tar dem!

Det er også effektivt å ta en kveldsrunde med saks. I tillegg kan man lage eller kjøpe feller. I handelen finnes noe som heter kobbertape, som skal være effektivt. Sneglene får et lite støt når de kommer borti tapen, og da skygger de banen. Greit å bruke hvis man ikke skal beskytte alt for store flater.

Mitt beste tips i denne sammenhengen: ha planter på lur! I skrivende stund har snegler spist opp flere små grønnkål som står i drivhuset. Da er det fint å ha noen kraftigere planter i reserve. Dyrk alltid noe ekstra. Blir noe spist opp av snegler eller andre kryp, kan planten erstattes.

Rådyrene elsker erter og bønner. Men bondebønnene har de ikke rørt.  Enn så lenge. Jeg stoler ikke på dem. Vi leser stadig om “rådyrsikre” vekster. Og det er jo fint inntil det motsatte blir bevist. Erter og bønner pakker jeg inn, rett og slett, med nett. Litt arbeid, men det funker. Rådyrene bykser inn i hagen, vandrer litt rundt, lar seg ikke skremme, men når de skjønner at her er det null godteri tilgjengelig, og så stormer de videre til neste hage.

Og så får vi håpe at naboene også har skjermet vekstene sine!

Erter, bønner og bondebønner

Høsting

Når plantene først gror, så gror de! Du kan nesten se dem vokse. Og de er vakre. Blomstene på erter, bønner og bondebønner er hvite, lyslilla eller mørklilla. Dekorativt. Belgene er enten grønne, gule eller lilla. En fargeprakt!

Når belgene først kommer, er det bare å høste. Bønnene produserer nytt nesten daglig. Det er viktig å høste forløpende. Da produserer plantene mer og bønnene smaker best når de ikke er for store. Dette gjelder selvfølgelig når hele bønnen skal spises, som brekkbønner. Andre typer bønner dyrkes for at vi skal fjerne belgene og benytte bønnene. Disse bønnene skal henge ganske lenge og tørke før vi tar dem inn.

Erter høstes og spises som sukkererter eller erter. Sukkerertene må ikke bli for tykke, da kan belgene bli litt seige. Du kan også la sukkerertene henge og høste dem som erter. Å spise egne, friske erter er ren luksus. Hvor får du kjøpt friske grønne erter?

Erter, bønner og bondebønner er kjempegodt og veldig sunt (greit å vite det også)! Og som alt ellers fra hagen: best nyplukket! Fjern belgen og det ytterste skallet fra bondebønnen og du sitter igjen med en todelt irrgrønn bønne som smaker himmelsk. Erter, bønner og bondebønner kan dampes lett med litt smør eller olje, hvitløk og krydder og passer som tilbehør til mye forskjellig.

Erter, bønner og bondebønner egner seg godt til å putte i fryseboksen. Gjør det så fort som mulig etter innhøsting, da bevares smak og vitaminer lenger. Det anbefales å forvelle (raskt oppkok og så i kaldt vann). Jeg må innrømme at jeg hoppet over dette leddet flere ganger forrige sesong. Avlingen var så stor at jeg valgte å kaste poser rett i fryseren, uten å forvelle. Fikk et tips på YouTube at dette var helt greit, men jeg er ingen fagperson, så jeg vil ikke anbefale denne snarveien. Men jeg anbefaler på det varmeste å dyrke erter, bønner og bondebønner i bed, pallerkarmer og krukker. Det kan jeg stå inne for!

Birgit, hageentusiast,
Birgit, hageentusiast, Nesodden – en halvøy utenfor Oslo, som for det meste består av stein.